יום שבת, 26 בספטמבר 2015

ערב גיבוש צוות קטן

ישנן סיבות רבות בגללן חברות עורכות ערבי גיבוש. חלק מהסיבות כוללות: שיפור התקשורת התוך צוותית, העלאת מורל בקרב העובדים, מוטיבציה, שבירת קרח והיכרות בין העובדים. בנוסף ישנן מטרות ארגוניות כגון למידת אסטרטגיות החשובות לחברה, שיפור פרודוקטיביות, הבנת החוזקות והחולשות של כל עובד ועוד.
אפשר להעביר פעילות גיבוש לכל צוות, אפילו לצוותים מאוד קטנים המונים אף 2-3 משתתפים. מובן שזה לא פשוט, אבל ראש צוות קטן במיוחד יכול לנצל הזדמנות של התכנסות של הצוות שלו על מנת להעביר פעילות קצרה ואפקטיבית. הפעילות לצוות קטן אמורה להמשך בין חצי שעה לשעה וחצי, ויכולה לעזור לעבודת הצוות בקבוצה, לשיתוף פעולה פורה יותר, לעבודה של צוות מנהלים שבדרך כלל לא עובדים יחד ולעוד השפעות חיוביות רבות.
אז בואו ניגש לעניין, איך עושים את זה. ב-8 שנים האחרונות אני התמקדתי בהעברת ערבי גיבוש למגוון צוותים, כאשר המיקוד שלי היה בארבעה סוגים של פעילויות: פעילויות תקשורתיות, פתרון בעיות / קבלת החלטות, פיתוח יכולת הסתגלות ואלתור ופעילויות שהתמקדו ביצירת אמון תוך קבוצתי.
הסוד של כל פעילות הוא ליצור ערב גיבוש הכולל מגוון רחב של פעילויות כיפיות ומאתגרות, כך שלפני שהמשתתפים יבינו איך "לשחק את המשחק" לפי הכללים ישר עוברים למשחק הבא. כך הם לא מספיקים לפתח הגנות וניגשים לכל משחק בראש פתוח.
מבין עשרות משחקים שהעברתי לאורך השנים, בחרתי להתמקד ב-10 שנראו לי הכי אפקטיביים בעבודה עם צוותים קטנים.
פעילויות גיבוש לצוותים קטנים:

אמת אמת שקר

זמן: 15-30 דקות
כל משתתף כותב על דף באופן דיסקרטי 2 אמיתות אודות עצמם, ושקר אחד. אל תגלו לאף אחד מה רשמתם! כעת מאפשרים לכולם לדבר בינם לבין עצמם, ותוך כדי השיחה לשתף את 3 הדברים שכל אחד כתב על עצמו. אחרי השיחה הבינאישית בין האנשים כולם מתכנסים למעגל וחוזרים על כל אחד מ-3 המשפטים. כעת הקבוצה צריכה להחליט ולהמר איזה מהמשפטים הוא שקר.
המשחק הזה מאפשר לקבוצה להכיר אחד את השני טוב יותר, ולהתאמן על מיומנויות תקשורת ומיומנויות של לספר סיפור. אפשר להעביר את המשחק הזה גם עבור צוות קטן של 3 משתתפים, פשוט במקום מעגל יושבים אחד ליד השני.

חיים בקצרה

זמן: חצי שעה
המשחק הזה עובד בערבי גיבוש לקבוצות קטנות וגדולות כאחד. מתחילים כאשר כל משתתף עוצם עיניים לדקה אחת וחושב על הרגעים החשובים בחייו. אלו יכולים להיות רגעים בהם היה לבד, עם משפחה או חברים, בטיול, לאחר הצלחה מקצועית, לאחר הבנה מסויימת, בשיכרות או בהיי, לאחר הולדת הילד או בכל מאורע מיוחד בחיים. הרגע יכול להיות גם "אתמול כששתיתי קפה בבוקר".
כעת, כשהצוות עדיין בעיניים עצומות, כל משתתף צריך לבחור 30 שניות שאותם הוא יצטרך לחוות בשנית, אם היה נשאר לו רק 30 שניות לחיות. המנחה מבקש מכל אחד לשתף את 30 השניות שלו ולספר מדוע בחר דווקא ב30 השניות הללו.

משחק המטבעות

זמן: 5-10 דקות
כל אחד מהמשתתפים מרוקן את הארנק והכיסים שלו מהמטבעות שיש ברשותו. לכל משתתף יש דקה אחת ליצור לוגו אישי בעזרת המטבעות. ניתן להשתמש גם בעוד דברים שנמצאים בכיסים ובארנק כגון עטים, מחברות, צ'קים וכו'. בקבוצות גדולות אפשר לחלק את הקבוצה לצוות קטן של 3-6 אנשים ולבקש מהם ליצור לוגו לקבוצה. כל משתתף צריך להציג את הלוגו שיצר ולהסביר מדוע יצר לוגו זה. המשחק הזה מעודד יצירתיות, הקשבה הדדית, הבנה עצמית ומאפשר שוב להכיר את חברי הצוות טוב יותר.

שבירת הקרח

זמן: 15-20 דקות
בעזרת פעילות שבירת הקרח המשתתפים יתחילו לדבר האחד עם השני, וגם יתחילו לעבוד יחד. המנחה מחליט על הסיטואציה, למשל מלצרים בראיון עבודה במסעדה. כעת המשתתפים מתחלקים לקבוצות, והמנחה מציג בפניהם את השאלה: "אם היית יכול לשאול רק שאלה אחת כדי לבחון את תאימות האדם לתפקיד המלצרות (או כל תפקיד אחר לפי הסיטואציה), מה היית שואל?"
בכל צוות של 2 אנשים כל אחד מהאנשים חושב על השאלה ומציב אותה לפרטנר שלו בקבוצה.

משחק הסיווג

זמן: 10-15 דקות
בתחילת הפעילות הזו ישנו הסבר של המנחה שאומר שאנשים נוטים לסווג אנשים אחרים לתוך סטראוטיפים מסוימים. סטראוטיפים אלו נוטים להיות שליליים וביקורתיים, ולכן לא תורמים לתקשורת הבינאישית בקבוצה. כעת יש לחלק את הקבוצה לזוגות, כאשר כל אחד בזוג מציג את עצמו, את תחביביו והעדפותיו לשני. לאחר ההצגה ההדדית, המנחה אומר לקבוצה שהמטרה שלהם היא לסווג כל זוג, כאשר אסור להשתמש בסיווגים שליליים, שיפוטיים או סטראוטיפיים. דוגמאות לסיווגים: חיות לילה מול טיפוסי בוקר, אוהבי פיצה מול אוהבי סושי, חובבי סרטים מול חובבי סדרות וכו'.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה